Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Holenderski naleśnik



Chyba nie ma takiej osoby, która by nie lubiła naleśników.
Dzisiaj chcę wam zaprezentować, naleśnik holenderski w moim wykonaniu.
Jest on bardzo smaczny, puszysty doskonały na podwieczorek lub niedzielne śniadanie, uwielbiają go nie tylko dzieci, dorośli też za nim przepadają.
Przygotowanie naleśnika trwa dosłownie kilka minut, a proces pieczenia będziecie obserwować z zachwytem jak małe dzieci :)



Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Mąka 1\2 szklanki.
Jajka 2 szt.
Mleko ciepłe 1\2 szklanki.
Sól szczypta.
Masło 1 łyżka.
Cukier puder lub waniliowy cukier do posypania.
Konfitura lub mus.



Wykonanie:

Do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wkładamy patelnię, najlepiej, jeżeli macie żeliwną, ale nie koniecznie ważne, żeby nie miała uchwytów z tworzywa:)
Patelnia musi się nagrzać.


Jajka roztrzepać trzepaczką, wlać ciepłe mleko i razem połączyć.
Na gorącą patelnię wkładamy masło i zamykamy piekarnik.



Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę połączoną z solą i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały gródki.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe, lejemy na sam środek patelni, żeby masło równomiernie rozeszło się w kierunku brzegów,




zamykamy piekarnik i czekamy, aż naleśnik wyrośnie i się zarumieni, wówczas jest gotowy.





Podajemy posypanego cukrem pudrem i z odrobiną konfitur lub musu owocowego.


Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Takiego naleśniczka mi teraz trzeba :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to łapcie za patelnie :) a humor z miejsca wam się poprawi po tym naleśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jednak wolę cieńszą wersję, najlepiej smażoną na otwartym ogniu ;)

    OdpowiedzUsuń