Kasza jaglana dobra na wszystko.
Zdrowa i smaczna powoli wraca do naszych łask, jednak wciąż nie jest dość wystarczająco doceniana.
Dzisiaj mam dla was zapiekaną kaszę jaglaną z twarogiem i morelami.
Tym przepisem chcę zachęcić was do częstszego przyrządzania jaglanki.
Kasza z twarogiem i morelami stanowi świetne połączenie myślę, że będzie wam smakowała.
Zapraszam was na przepis.
Składniki:
Kasza jaglana 100 g.
Ser twarogowy 250 g.
Jajka 2 szt.
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Sól 1 szczypta.
Morele suszone 10-15 szt.
Masło do wysmarowania formy.
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i wystudzić, morele pokroić w paski, ser twarogowy rozdrobnić.
Do sera dodać jajka i dokładnie wymieszać, następnie dodajemy pozostałe składniki, morele, cukier i przestudzoną kaszę dokładnie wszystko łączymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kaszy kładę odrobinę masła.
Jest pyszna na ciepło i na zimno.
Smacznego:)
Zjadłabym taką kaszę :) Jaglanka jest mega pyszna, a w Twojej propozycji wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń