Kontakt: dorotaw79@gmail.com
sobota, 1 kwietnia 2017
Babka twarogowa
Dzisiaj świąteczna "Babka twarogowa"
Babka jest bardzo łatwa i na pewno nie sprawi wam trudności.
Dodatek twarogu sprawia, że babka jest wilgotna i zbita, smakiem przypomina oponki z serem.
W oryginalnym przepisie ser jest zmielony, ale ja kruszę ser, lubię jak w babce widać białe kawałki sera.
Mam nadzieję, że zechcecie wypróbować babkę z dodatkiem twarogu.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jajka 3 szt.
Cukier puder 15 dkg.
Mąka 40 dkg.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Śmietana 1\2 szklanki.
Ser twarogowy 20 dkg.
Margaryna 20 dkg.
Rum lub olejek rumowy 20 ml.
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, ser, stopioną margarynę.
Wszystko dobrze wymieszać, dodać rum.
Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Po lekkim przestudzeniu babkę wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Babka nie wyrasta zbyt mocno, poniżej załączyłam zdjęcie formy wypełnionej ciastem przed upieczeniem i po upieczenia.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smacznie i taka na pewno jest :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuńJest inna niż tradycyjne babki :)
OdpowiedzUsuń