Kontakt: dorotaw79@gmail.com
niedziela, 2 kwietnia 2017
Pasztet z gęśi
Dostałam dzisiaj w prezencie ogromną gęś.
A że za gęsiną w moim domu nie przepadają, więc postanowiłam przerobić ją na domowy pasztet.
Efekt zaskoczył mnie samą, pasztet wyszedł bardzo smaczny i doskonale się rozsmarowuje.
Kromka chleba z takim pasztetem to prawdziwy rarytas :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Gęś 5 kg.
Boczek 1 kg.
Wątróbka drobiowa 1\2 kg.
Cebula średnia 5 szt.
Pieprz czarny.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Majeranek.
Sól.
Liść laurowy.
Ziele angielskie.
Niewielka ilość oleju do zeszklenia cebuli.
Wykonanie:
Gęś i boczek zalać wodą dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, posolić i gotować do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości.
Mięso z gęsi oddzielić od kości.
Wątróbkę zaparzyć nie gotować, ja zalałam gorącym rosołem z gęsi.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
Mięso z gęsi, boczek i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy przyprawy według własnych upodobań, na końcu dolewam rosół z gęsi ja zbieram tłuszcz który podpłynął do góry, w takiej ilości aż konsystencja mięsa będzie pulchniutka i kremowa.
Pasztet nakładam do wyparzonych słoików i zagotowuję 1,5 godziny pierwszego dnia i 1 godzinę dnia następnego.
Pasztet wyszedł przepyszny, nie jest suchy, czego najbardziej się obawiałam.
Myślę, że gęś spokojnie można zastąpić innym mięsem drobiowym, zachęcam do zrobienia takiego pasztetu niebo w gębie.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię domowe pasztety :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczny polecam przepis :)
UsuńJak dużo tego wychodzi ?
OdpowiedzUsuńJak dobrze pamiętam wyszło 25 słoiczków, słoiczki były różnej wielkości mniejsze i większe.
Usuń