Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 2 kwietnia 2017

Pasztet z gęśi


Dostałam dzisiaj w prezencie ogromną gęś.
A że za gęsiną w moim domu nie przepadają, więc postanowiłam przerobić ją na domowy pasztet.
Efekt zaskoczył mnie samą, pasztet wyszedł bardzo smaczny i doskonale się rozsmarowuje.

Kromka chleba z takim pasztetem to prawdziwy rarytas :)



Zapraszam na przepis.











Składniki:



Gęś 5 kg.
Boczek 1 kg.
Wątróbka drobiowa 1\2 kg.
Cebula średnia 5 szt.
Pieprz czarny.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Majeranek.
Sól.
Liść laurowy.
Ziele angielskie.
Niewielka ilość oleju do zeszklenia cebuli.








Wykonanie:



Gęś i boczek zalać wodą dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, posolić i gotować do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości.
Mięso z gęsi oddzielić od kości.
Wątróbkę zaparzyć nie gotować, ja zalałam gorącym rosołem z gęsi.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.







Mięso z gęsi, boczek i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy przyprawy według własnych upodobań, na końcu dolewam rosół z gęsi ja zbieram tłuszcz który podpłynął do góry, w takiej ilości aż konsystencja mięsa będzie pulchniutka i kremowa.
Pasztet nakładam do wyparzonych słoików i zagotowuję 1,5 godziny pierwszego dnia i 1 godzinę dnia następnego.










Pasztet wyszedł przepyszny, nie jest suchy, czego najbardziej się obawiałam.
Myślę, że gęś spokojnie można zastąpić innym mięsem drobiowym, zachęcam do zrobienia takiego pasztetu niebo w gębie.



Smacznego :)