Kontakt: dorotaw79@gmail.com
piątek, 21 kwietnia 2017
Szarlotka
Szarlotka - ciasto rodem z Francji, jedna z historii głosi, że została stworzona specjalnie dla cara Aleksandra I.
Nazwę swą zawdzięcza Charlotcie szwagierce imperatora późniejszej carycy, która ponoć się nią zajadała.
Ta szarlotka jest na cieście krucho drożdżowym, jest to moja propozycja na niedzielne ciasto do kawy.
Nie ważne, jaka jest jej historia i skąd pochodzi, szarlotka jest przepyszna i na pewno większość ją zna i za nią przepada :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Na ciasto.
Mąka 450 g.
Margaryna 250 g.
Śmietana 4 łyżki.
Sól szczypta.
Cukier 4 łyżki.
Żółtka 4 szt.
Drożdże 30 g.
Na nadzienie.
Jabłka smażone 2 l.
Galaretka cytrynowa 1 szt.
Wykonanie:
Drożdże utrzeć razem ze śmietaną co całkowitego rozpuszczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do mąki dodać sól i schłodzoną margarynę, dokładnie posiekać, następnie dodać rozrobione drożdże i utarte żółtka, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto można podzielić na dwie części, jedną wyłożyć dno blachy a drugą częścią przykryć jabłka, ja jednak wykrawam foremką ciasteczka, które będą ułożone na jabłkach, a pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam nim dno i boki blachy.
Jabłka obrać drobno pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody, rozgotowane jabłka można rozdrobnić blenderem na jednolity mus.
Do ciepłej masy wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Na wyłożoną ciastem blachę wylać jabłka, następnie ułożyć wykrojone ciasteczka i pozostawić w cieple na 15-20 minut.
Piec w 180 stopniach 50-60 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam szarlotki :) Twoja prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń