Ponieważ zbliżają się święta, a większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez buraczków ćwikłowych, postanowiłam zaprezentować wam buraczki w moim wydaniu.
Nie lubię buraczków tartych na jednolitą masę, moje buraki tarte są na małych oczkach tarki i doprawiane solidnie chrzanem.
Właśnie takie buraczki najbardziej smakują mojej rodzinie.
Jeżeli macie ochotę na buraczki ćwikłowe, to skorzystajcie z taj propozycji :)
Zapraszam was na przepis.
Składniki:
Buraki 2 kg.
Chrzan świeży korzeń 100-200 g. (można zastąpić tartym ze słoika)
Cukier 2 łyżki
Sok z całej cytryny. (można zastąpić octem lub kwaskiem cytrynowym)
Pieprz czarny.
Sól.
Wykonanie:
Ugotowane buraczki ścieram na tarce o małych oczkach, chrzan ścieram na całkiem drobnych otworach.
Do potartej masy dodajemy przyprawy i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.
Przyprawy i chrzan dodajcie według własnego gustu, buraczki przecież nie muszą być ostre, wersja łagodna jest równie smaczna.
Zachęcam do zrobienia buraczków ćwikłowych, są świetnym dodatkiem do wędliny i dań obiadowych.
Smacznego :)
Takie buraczki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń