Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 23 kwietnia 2017

Młoda kapustka duszona w śmietanie




Młoda kapustka jest pyszna i pachnąca, przepadają za nią wszyscy moi domownicy.
Najsmaczniejsza jest właśnie wiosną, każda następna już później tak nie smakuje :)
Kapustę szybko się przyrządza, a zapach, który się rozchodzi po domu, zwabia wszystkich do kuchni.
Jest świetnym dodatkiem do wiosennego obiadu, podana z młodymi ziemniaczkami jest wspaniała.

Przetestujcie ten przepis, może wam również przypadnie do gustu.



Zapraszam was na przepis.








Składniki:

Kapusta 1 średnia główka.
Marchewka 2 szt.
Koperek pęczek.
Margaryna 2-3 łyżki.
Cebula duża 1 szt.
Śmietana 18% 2\3 szklanki.
Sól.
Pieprz.
Olej.




Wykonanie:

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokroić.
Pokrojoną cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodajemy potartą marchewkę i chwilę dusimy.
Gdy marchewka będzie miękkawa, dodajemy pozostałe składniki, kapusta, koperek,śmietana, masło.
Podlewamy całość odrobinką wody i dusimy pod przykryciem, co chwilkę mieszając.








Dusimy, mieszając, aż kapusta puści sok, który lekko odparowujemy.
Kapustę przyprawiajcie pod koniec duszenia, ponieważ znacznie zmniejsza swoją objętość i łatwo jest przeholować z przyprawami.
Gdy kapusta będzie miękka i lekko odparowana jest gotowa do podania.
Jest pyszna nie tylko jako dodatek do obiadu, ja również jadam ją jako danie samodzielne.

Smacznego :)