Kontakt: dorotaw79@gmail.com
sobota, 15 kwietnia 2017
Schab peklowany pieczony z rozmarynem
Nie ma nic lepszego niż porządny kawał pieczonego schabu :)
Schab marynowałam cztery dni według tego przepisu.
Wypróbowałam różne receptury marynowania mięs, jednak mięso marynowane w sposób czterodniowy najbardziej mi odpowiada.
Następnie natarłam schab pastą, którą wykonałam z przypraw, oleju i musztardy.
Mięsko wyszło pyszne, delikatne, idealne na ciepło i na zimno.
Zachęcam do wypróbowania.
Zapraszam was na przepis.
Składniki:
Schab 1,5 kg.
Musztarda 2 łyżki.
Olej 2 łyżki.
Czosnek 6 ząbków.
Rozmaryn
Sól
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Wykonanie:
Schab po wyjęciu z marynaty dokładnie opłukać.
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć razem z olejem, musztardą i przyprawami, dwie gałązki rozmarynu posiekać i dodać do masy.
Dobrze wymieszać składniki na jednolitą masę.
Schab osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć z każdej strony masą.
Na dno brytfanny wlać odrobinę oleju i włożyć schab, na wierzch położyć gałązkę rozmarynu.
Piekłam przez 2 godziny w 150 stopniach.
Jeżeli macie ochotę na takie mięsko, a nie macie czasy na peklowanie,
to zamarynujcie świeże mięso na kilka godzin w masie z przypraw i upieczcie, na pewno będzie pyszne.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo apetycznie wygląda schabik. Jak zwykle piękna prezentacja Dorotko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńWygląda niesamowicie, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) musisz wypróbować.
Usuń