Jeszcze jedna propozycja babki na nadchodzące święta :)
Babka cytrynowo pomarańczowa, bardzo smaczna o wyrazistym cytrynowym smaku.
Przygotowanie nie pochłania wiele czasu, co również powinno zachęcić was do upieczenia mojej babki.
Zapraszam was na przepis.
Składniki:
Mąka 300 g.
Cukier puder 250 g.
Margaryna 250 g.
Cytryna 1 szt.
Pomarańcz 1 szt.
Jajka 6 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Na lukier
Cukier puder 150 g.
Sok z pomarańczy 3 - 4 łyżki.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny i połowy pomarańczy.
Do utartej margaryny z cukrem dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając, następnie potartą skórkę i sok z cytrusów.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy partiami do masy, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy i pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach.
Cukier puder rozrabiamy sokiem z pomarańczy i mamy gotowy lukier.
Gotową babkę dekorujemy lukrem i ozdobnymi cukiereczkami.
Babka jest wilgotna i bardzo aromatyczna a kolorowe dekoracje ubarwią wasz świąteczny stół.
Smacznego:)
Wygląda obłędnie :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń