Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 14 kwietnia 2017

Babka cytrynowo pomarańczowa


Jeszcze jedna propozycja babki na nadchodzące święta :)
Babka cytrynowo pomarańczowa, bardzo smaczna o wyrazistym cytrynowym smaku.
Przygotowanie nie pochłania wiele czasu, co również powinno zachęcić was do upieczenia mojej babki.



Zapraszam was na przepis.








Składniki:


Mąka 300 g.
Cukier puder 250 g.
Margaryna 250 g.
Cytryna 1 szt.
Pomarańcz 1 szt.
Jajka 6 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.

Na lukier

Cukier puder 150 g.
Sok z pomarańczy 3 - 4 łyżki.







Wykonanie:


Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny i połowy pomarańczy.
Do utartej margaryny z cukrem dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając, następnie potartą skórkę i sok z cytrusów.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia  dodajemy partiami do masy, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy i pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach.




Cukier puder rozrabiamy sokiem z pomarańczy i mamy gotowy lukier.
Gotową babkę dekorujemy lukrem i ozdobnymi cukiereczkami.




Babka jest wilgotna i bardzo aromatyczna a kolorowe dekoracje ubarwią wasz świąteczny stół.


Smacznego:)


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

2 komentarze: