Dzisiaj propozycja świąteczna.
Kruche ciasteczka, bardzo łatwe i bardzo smaczne, możecie przyrządzić razem z dziećmi zapewniam was, będą miały ogromną radochę.
Jedną część ciasteczek moja mała pomocnica udekorowała, a drugą przełożyłyśmy marmoladą wymieszaną pól na pół z dżemem.
Ciasteczka wyszły bardzo efektowne i oczywiście smaczne :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Maka 250 g.
Masło 125 g.
Cukier drobny 100 g.
Żółtka 3 szt.
Marmolada 1\2 szklanki.
Dżem porzeczkowy 1\2 szklanki.
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Do mąki dodać zimne masło, cukier i żółtka, posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto na grubość około 5 milimetrów i wykrawać foremką ciastka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 15-20 minut.
Króliczki zdobiłam lukrem i kolorowymi cukiereczkami.
Na jajeczka potrzebne są dwa ciastka, w jednym wykrawamy dziurkę i przychodzi ono na górę,
spodnie smarujemy marmoladą wymieszaną z dżemem porzeczkowym w proporcjach 1:1,
następnie przykrywamy ciasteczkiem z dziurką i posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli zdecydujecie się upiec takie ciasteczka, to będą one miłym urozmaiceniem waszego świątecznego stołu.
Smacznego :)
Niesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają przeuroczo :) Aż żal zjeść :)
OdpowiedzUsuń