Dzisiaj mam dla was potrawę lekką i dietetyczną sądzę, że zaspokoi ona gusta amatorów posiłków fit.
Danie jest delikatne i smaczne :)
Zapraszam was na przepis.
Składniki :
Filety z mintaja 2 płaty.
Cukinia średnia 1 szt.
Por kawałek około 5 cm.
Pomidorki koktajlowe 4 szt.
Rozmaryn gałązka.
Mieszanka ostrych przypraw, możecie użyć tylko soli i pieprzu cytrynowego.
Sól.
Dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku w ostatniej chwili :)
Olej.
Wykonanie:
Płaty ryby przekroiłam wzdłuż przez środek, powstały cztery części.
Cukinię pokroiłam w plastry na szatkownicy do kapusty, (można lekko posolić i odcisnąć nadmiar soku), ja tego nie robiłam.
Por kroimy w pół talarki, rozmaryn drobno siekamy, pomidorki kroimy na połówki.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, na dno wyłożyć cukinię i posypać przyprawami.
Cukinię posypujemy połową pora, rybę oprószamy przyprawami i zwijamy w ślimaka, następnie układamy na cukinię.
Całość posypujemy drugą częścią pora, układamy pomiędzy rybą połówki pomidorków i posypujemy rozmarynem i czosnkiem.
Skropić po wierzch oliwą, przykryć folią i do piekarnika na 40 minut, zapiekać w 180 stopniach.
Warzywa i ryba wyszły bardzo miękkie i smaczne.
Jeżeli wolicie potrawę bardziej wypieczoną to wystarczyć zdjąć folię pod koniec pieczenia.
Smacznego:)
Wygląda rewelacyjnie :) Bardzo mi się podoba to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń