Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 1 lipca 2017

Szybkie ciasto z porzeczkami


Mamy lato i na pewno zgodzicie się ze mną, że jest to sezon na ciasta owocowe.
Świeże pachnące ciepłymi owocami, wprost idealne do kawy na wolnym powietrzu.
Dzisiejszym moim wypiekiem jest ciasto z czarną porzeczką, bardzo smaczne lekko kwaskowate i co ważne banalnie proste w wykonaniu :)

Na nadchodzący weekend polecam wam kawałek dobrego owocowego ciasta :)





Zapraszam na przepis.




Szybkie ciasto z porzeczkami






Składniki:

Mąka pszenna 1 1\2 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\2 szklanki.
Cukier 3\4 szklanki.
Olej 1 szklanka.
Jajka 4 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Cukier waniliowy 2 łyżeczka.
Porzeczki czarne 3 szklanki.




Wykonanie:

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę, dodać olej i razem miksować.
Następnie połączyć obie mąki z  proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać partiami do ubitej masy całość łączymy, delikatnie mieszając łyżką.





Dwie szklanki porzeczek wsypać do miski, dodać 2 łyżki mąki, 
owoce podrzucamy w misce tak długo, aż wszystkie ładnie otoczą się mąką, tak przygotowane porzeczki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.





Przygotowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem, wierzch ciasta posypujemy pozostałą szklanką porzeczek i pieczemy przez 40-45 minut w 180 C.





Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)




11 komentarzy:

  1. Takie ciasta bardzo lubię, a porzeczki uwielbiam i świetnie nadają się do ciast :) Proszę o kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kwaśny smak porzeczek zatopionych w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda i na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma co. Ciasto wygląda przepysznie. Ciekawe, czy smakuje tak samo dobrze jak wygląda ;) No i czy można je porównać do tego typu ciast: https://e-torty.pl/ciasta. Bo jak na razie tam w ciasta się zaopatruję, ale może i zacznę je sama robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znalazłam przepis i się piecze. Już mogę napisać, że łatwe w wykonaniu i pięknie rośnie w piekarniku. Na 100% będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już kilka razy piekłam i polecam ciasto pyszne a z moim beztalenciem cukierniczym za każdym razem wychodzi ☺️

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy porzeczki mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń