Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 14 kwietnia 2017

Babka zebra



Witam.


Następna babka świąteczna dla chętnych :)
Babka zebra - pyszna o efektownym wyglądzie i niesamowicie pachnie podczas pieczenia.
Jest bardzo prosta w wykonaniu i na pewno będzie wam smakowała.


Zapraszam was na przepis.








Składniki:

Mąka 3 szklanki.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Sól szczypta.
Cukier 2 szklanki.
Kakao bez cukru 1\2 szklanki.
Woda 9 łyżek.
Masło 300 g.
Wanilia 1 łyżeczka.
Jajka 5 szt.
Mleko 1\2 szklanki.








Wykonanie:


Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Do kakao dodać 1\2 szklanki cukru i wodę, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem do dokładnego połączenia.
Następnie dodajemy po jednym jajku i każde dokładnie ubijamy do połączenia składników.
Do powstałej masy dodajemy w trzech porcjach mąkę na zmianę z mlekiem, dokładnie każdą porcję ubijamy do dokładnego połączenia.
Odmierzyć niepełne dwie szklanki powstałego ciasta i dodać do masy kakaowej, dokładnie wymieszać mikserem.



Do formy na babkę nakładamy dwie łyżki jasnego ciasta następnie na wierzch jedną łyżkę ciasta kakaowego, czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania ciast.
Ciasto cały czas nakładamy w tym samym miejscu, masa płynnie się rozprowadzi po formie, tworząc efektowne paski.
Na koniec można delikatnie potrząsnąć formą dla wyrównania masy.


Babkę pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach, po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego :)


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

2 komentarze:

  1. Zebrę robię w tradycyjnej formie, ale Twoje wygląda ślicznie i na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń