Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Gruzińskie chaczapuri



Witam.


Dzisiaj dla odmiany coś z kuchni gruzińskiej.
Chaczapuri w dosłownym tłumaczeniu (chleb z twarogiem) pierwotnie robiono go z sera twarogowego, dopiero później zaczęto mieszać różne gatunki serów.
Nadzienie mojego chaczapuri jest z sera twarogowego i fety, ten duet bardzo mi odpowiada.
Możecie użyć każdego sera, jaki lubicie.
Ciasto zrobiłam drożdżowe, ale też robi się ciasto na jogurcie i sodzie.
Potrawa jest bardzo smaczna i banalnie prosta w wykonaniu, ja chaczapuri podaję ze schłodzonym jogurtem naturalnym.
Mam nadzieję, że skusicie się na domowe chaczapuri :)


Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Ciasto.

Mąka 250 g.
Drożdże suche 1 łyżeczka.
Cukier 1\3 łyżeczki.
Sól 1\4 łyżeczki.
Olej 1 łyżka.
Woda 1\2 szklanki.

Farsz.

Ser twarogowy 100 g.
Ser feta 100 g.
Jajko 1 szt.
Pieprz do smaku.





Wykonanie:

Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia.
Do mąki dodać sól, olej, wlać zaczyn i dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Do serów dodać jajko i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.




Ciasto wystarczy, żeby lekko podrosło, gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i formować okrągły placek grubości około 1 cm.
Na środek placka wykładamy kulkę nadzienia i przystępujemy do zlepiania brzegów.
Brzeg ciasta zbieramy jeden obok drugiego, formując sakiewkę i dokładnie zlepiamy.


Następnie formujemy nadziany placek, miejscem zlepienia do spodu, delikatnie można przewałkować, mój miał grubość około 2 cm.




Tradycyjne chaczapuri smaży się na suchej patelni, a gotowe smaruje masłem, ja jednak daję trochę oleju na patelnię i na małym ogniu piekę, nie można piec go na dużym ogniu, proces ten musi być powolny, ponieważ ciasto musi się dobrze upiec, inaczej będzie surowe w środku, na końcu można zwiększyć ogień i ładnie zrumienić chaczapuri.

Smacznego:)

2 komentarze: