Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 15 kwietnia 2017

Schab peklowany pieczony z rozmarynem



Witam.


Dzisiaj przyrządziłam peklowany schab pieczony z rozmarynem i czosnkiem.
Schab marynowałam cztery dni według tego przepisu.
Wypróbowałam różne receptury marynowania mięs, jednak mięso marynowane w sposób czterodniowy najbardziej mi odpowiada.
Następnie natarłam schab pastą, którą wykonałam z przypraw, oleju i musztardy.
Mięsko wyszło pyszne idealne na ciepło i na zimno.
Zachęcam do wypróbowania.


Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Dzisiaj przyrządziłam peklowany schab pieczony z rozmarynem i czosnkiem.
Schab marynowałam cztery dni według tego przepisu.
Wypróbowałam różne receptury marynowania mięs, jednak mięso marynowane w sposób czterodniowy najbardziej mi odpowiada.
Następnie natarłam schab pastą, którą wykonałam z przypraw, oleju i musztardy.
Mięsko wyszło pyszne idealne na ciepło i na zimno.
Zachęcam do wypróbowania.







Wykonanie:

Schab po wyjęciu z marynaty dokładnie opłukać.
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć razem z olejem, musztardą i przyprawami, dwie gałązki rozmarynu posiekać i dodać do masy.
Dobrze wymieszać składniki na jednolitą masę.
Schab osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć z każdej strony masą.









Na dno brytfanny wlać 2 łyżki oleju i włożyć schab, na wierzch położyć gałązkę rozmarynu.
Piekłam przez 2 godziny w 150 stopniach.



Jeżeli macie ochotę na takie mięsko, a nie macie peklowanego mięsa, zamarynujcie świeże mięso na kilka godzin w masie z przypraw i upieczcie, na pewno też będzie pyszne.


Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda schabik. Jak zwykle piękna prezentacja Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń