Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Frużelina truskawkowa


Frużelina prościej owoce w żelu konsystencją przypominająca kisiel.
Jest to doskonały dodatek do deserów i ciast, jest również świetnym dodatkiem do kremów i ciepłych gofrów.
Podana na śniadanie kaszka manna czy owsianka z kleksem frużeliny przekona do jedzenia każdego malucha :)



Zapraszam na przepis.











Składniki:


Truskawki 1 kg.
Cukier biały diamant 1,5 szklanki.
Sok z cytryny 1 szt.
Mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate.
Zimna woda do rozrobienia mąki 50-100 ml.









Wykonanie:

Truskawki opłukać, oczyścić, większe pokroić na ćwiartki.
Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na około 2 godziny aż puszczą sok.
Gotujemy, dodajemy sok z cytryny.
Gdy owoce zmiękną, do gotującej się masy wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.






Gorącą frużelinę nakładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i przewracamy na kilka minut do góry dnem.
Można przez 5-10 minut pasteryzować.





Smacznego :)


Więcej informacji na temat cukru który używany jest w naszej kuchni nie tylko do przetworów znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/

Cukier z głową

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię i często wykorzystuję do różnych ciast i deserów :)

    OdpowiedzUsuń