Dzisiaj zapraszam was na następną bardzo ciekawą pozycją z mojej kolekcji.
Jest to książka, która zaspokoi gusta każdego miłośnika jabłek, znajdziemy w niej ponad 100 pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni.
Książka ta wprowadza nas w miły klimat wiejskiego sadu, pachnącego domową szarlotką i ciepłym jabłkowym kompotem.
Zaczynasz przygotowywać pyszny jabłkowy deser i robisz się natychmiast szczęśliwszy :)
Polskie jabłka
Joanna Tołłoczko
Wydawnictwo REA-SJ
Tak jak pisze autorka we wstępie.
Smak polskich jabłek jest jedyny w swoim rodzaju.
I to prawda ja do dzisiaj czuję smak jabłek, które zrywałam ze starych pokrzywionych jabłonek w dzieciństwie.
Myślę, że spodoba wam się ta książka, znajdziecie w niej przepisy na napoje, sałatki, zupy, potrawy bezmięsne, potrawy z mięsem, sosy, ciasta, desery i przetwory.
Np.:
Cydr domowy ostatnimi czasy bardzo modny napój.
Sałatka z pora z jajkiem.
Racuszki z jabłkami i płatkami owsianymi - znajdziecie u mnie na blogu tutaj.
Łosoś z jabłkami i papryką.
Jabłka pod kruszonką - znajdziecie u mnie na blogu tutaj.
Te przepisy, o których wspomniałam to tylko nieliczne, w książce znajdziecie jeszcze wiele innych wspaniałych receptur, z których na pewno coś wybierzecie i wprowadzicie do swojej kuchni.
Na końcu książki autorka opisuje popularne odmiany jabłek, kraj pochodzenia i czym się charakteryzują. Do wielu przedstawionych przepisów dołączone są piękne zdjęcia potraw, co dodatkowo zachęca nas do kulinarnej przygody z jabłkami.
Myślę, że warto mieć taką książkę w swoich domowych zbiorach.
Zachęcam do lektury :)
Piękne wydanie i ciekawe przepisy!
OdpowiedzUsuń