Mimo rosnącego zainteresowania kaszą jaglaną nadal zbyt rzadko gości ona na naszych stołach.
A to tylko od nas zależy czy wprowadzimy jaglankę do naszej diety.
Gdzieś kiedyś przeczytałam, że te drobne ziarenka to "odżywcze złoto dla naszego organizmu".
Myślę, że każdy, kto trochę poczytał o właściwościach odżywczych kaszy jaglanej, też się z tym zgodzi.
Najważniejszą zaletą tej kaszy, jest jej zasadotwórcze działanie, reguluje pracę całego układu pokarmowego, odkwasza organizm, a jak wiadomo organizm zakwaszony, powoduje ciągłe zmęczenie i osłabienie.
Doskonale nadaje się dla dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania.
Warto pamiętać że, należy ją odpowiednio przygotować, przed gotowaniem kaszę musimy dobrze wypłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem i dopiero gotować, w ten sposób pozbywamy się goryczki z nasion.
Dzisiaj przygotowałam dla was sałatkę właśnie z tej cudownej kaszy i awokado.
Zapraszam na przepis mojego autorstwa.
Składniki:
Kasza jaglana 250 g.
Ser mozzarella ( kulki) 150 g.
Awokado 1 szt.
Cytryna 1\2 szt.
Pomidory suszone w oleju nie więcej iż 1\2 słoiczka.
Szczypiorek
Sól.
Pieprz czarny.
Olej z suszonych pomidorów 2-3 łyżki.
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko.
Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, pomidory pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek.
Serowe kulki przekroiłam na połówki.
Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku.
Dodałam jeszcze kilka kaparów razem z oliwą z pomidorów, można dodać 1-2 ząbki czosnku dla wyostrzenia smaku.
Bardzo polecam, przygotujcie zdrową sałatkę dla swoich bliskich.
Smacznego :)
Pysznie wygląda. :-) Świetny przepisik. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń