Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 27 lutego 2017

Zupa fasolowa


Dzisiaj pyszna, gęsta zupa fasolowa pachnącą majerankiem i koperkiem.
Tradycyjna fasolowa z mojego dzieciństwa jest na swojskim wędzonym boczku i wieprzowej kości.
Z wielkim sentymentem ją wspominam, była bardzo pyszna, zwłaszcza z kromką domowego chleba.
Moja dzisiejsza fasolowa jest mocno odchudzona, tak jak większość moich zup, ugotowałam ją na pysznym chudziutkim mięsie z indyka, dużej ilości fasoli i przypraw.


Zapraszam na przepis.







Składniki:


Fasola duży Jaś sucha 200 g.
Fasola czerwona 2 puszki.
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler kawałek.
Por kawałek.
Mięso z indyka udo 300 g.
Koperek świeży.
Majeranek.
Pieprz czarny.
Sól.
Ziele angielskie kilka kulek.
Liść laurowy 2-3 listki.
Rozmaryn 1/2 łyżeczki.















Wykonanie:


Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc, następnie razem z zielem angielskim, liściem laurowym i rozmarynem ugotować do miękkości, nawet rozgotować następnie dokładnie rozdrobnić blenderem.

Mięso razem z pokrojonymi warzywami zalać wodą, tak aby całość była dokładnie zakryta i gotować do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości.
Wyjąć mięso i drobno posiekać.

Wywar razem z warzywami wlać do rozdrobnionej fasoli Jaś.
Dodać pokrojone mięso i czerwoną fasolę z puszki, całość jeszcze razem zagotować, jeżeli jest potrzeba dolać wodę, aby uzyskać pożądaną gęstość, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Podajemy posypaną zielonym koperkiem.




Smacznego:)




Przepis dołączony do akcji.