Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 5 lutego 2017

Łosoś z piekarnika


Witam dzisiaj łatwo, szybko i smacznie.
Łosoś pieczony w piekarniku.
Rybę podałam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i masełkiem bazyliowym, przepis tutaj, oraz  surówką z marchewki i chrzanu, przepis tutaj. Jeżeli ktoś nie chce tracić dużo czasu, na stanie przy garach a chce podać coś dobrego, to polecam.



Zapraszam na przepis.










Składniki:

Łosoś płat wielkość zależy od ilości porcji.
Olej.
Pieprz cytrynowy.
Sól.










Wykonanie:


Z łososia usuwam łuskę, dokładne myję i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie polewam olejem i oprószam przyprawami. Tak przygotowany płat ryby układam w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, wkładam do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika. Piekę do momentu, aż ryba będzie złocista, a pod naciśnięciem widelca będzie ładnie się rozchodziła, piekę bez przykrycia.


Smacznego.