Ruskie pierogi jest to bardzo popularne danie w naszym regionie niby tylko pierogi, ale co kuchnia to inny smak.
Jedne mają farsz z cebulką inne polane cebulką, jeszcze inne skwarkami, nie ważne, najważniejsze, że są bardzo smaczne, a moja rodzina za nimi przepada :)
Dzisiaj ruskie pierogi w moim wydaniu :)
Jedne mają farsz z cebulką inne polane cebulką, jeszcze inne skwarkami, nie ważne, najważniejsze, że są bardzo smaczne, a moja rodzina za nimi przepada :)
Dzisiaj ruskie pierogi w moim wydaniu :)
Farsz:
Ziemniaki 2 kg.
Ser twarogowy 250 g.
Pieprz.
Sól.
Ciasto:
Mąka 0,5 kg.
Jajko 1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.
Ciasto:
Mąka 0,5 kg.
Jajko 1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.
Do polania lub jak kto wolo okrasa :)
Cebula 2 szt.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przestudzić lekko i zmielić w maszynce do mięsa, dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz dobrze wystudzić. Następnie zagniatam ciasto, do mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi. Pirogi gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch, ja do wody dodaję 2-3 łyżki oleju.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na margarynie, polać nią ugotowane pierożki.
Smacznego:)
Ziemniaki ugotować, przestudzić lekko i zmielić w maszynce do mięsa, dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz dobrze wystudzić. Następnie zagniatam ciasto, do mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi. Pirogi gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch, ja do wody dodaję 2-3 łyżki oleju.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na margarynie, polać nią ugotowane pierożki.
Smacznego:)
Uwielbiam!!! :-)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuń