Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 6 lutego 2017

Jabłka pod kruszonką


Zapraszam na wspaniały deser zdecydowanie ten deser to mój faworyt "Jabłka pod kruszonką".
Zapach pieczonych jabłek zaczaruje wszystkich domowników, a ja nie znam nikogo, kto by się temu deserowi oparł, świetnie poprawi nam nastrój w pochmurne dni.



Zapraszam na przepis.



Deser ten  wykonałam według przepisu z książki Polskie jabłka tutaj.











Składniki:

Jabłka 1 kg,
Cytryna 1\2 szt.
Mąka pszenna 150 g.
Cukier 100 g.
Cukier waniliowy.
Masło zimne 100 g.
Rodzynki 1\2 szklanki.
Cynamon.












Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać rodzynkami. W misce wymieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.



Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Też robię i uwielbiam, chociaż dawno już nie robiłam. Bardzo smaczna słodkość :)

    OdpowiedzUsuń