Racuszki jabłkowe z płatkami owsianymi doskonałe dla naszych małych i dużych domowników.
Racuchy za sprawą płatków mają zupełnie inną strukturę niż tradycyjne, są bardzo delikatne i smaczne.
Racuszki wykonałam według przepisu z książki Polskie jabłka tutaj.
Zapraszam na przepis:
Składniki:
Płatki owsiane górskie 150 g.
Jabłka 3 szt.
Mleko 400 ml.
Mąka pszenna 3 łyżki.
Jajko 1 szt.
Cukier waniliowy 2 łyżeczki.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Rodzynki 3 łyżki.
Sól do smaku.
Olej do smażenia.
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Mleko zagotować z odrobiną soli, wsypać płatki owsiane i gotować około 5 minut, zdjąć z kuchenki, wystudzić. Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Do płatków dodać żółtko, mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym, zamieszać. Dodać pokrojone jabłka, rodzynki i sztywno ubitą pianę z białka, delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Bardzo lubię racuszki :-) Podkradam jednego ;-)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :)
Usuń