Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 21 lutego 2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem


Smaczna, szybka i łatwa.
Jest idealna na szybką kolację dla niespodziewanych gości, świetnie też sprawdza się na imprezach domowych.


Zapraszam na przepis.







Składniki:


Tuńczyk w oleju 1 puszka.
Cebula 1 szt.
Jajka 4-5 szt.
Majonez 3-4 łyżki.
Szczypiorek do dekoracji.










Wykonanie:


Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek, cebulę i szczypiorek drobno posiekać.
Z tuńczyka odlać nadmiar oleju i rozdrobnić widelcem, można też zastosować tuńczyka w sosie własnym ja jednak wolę w oleju.
Następną czynnością jest układanie warstw sałatki.
Pierwszą warstwą na dnie naczynia jest tuńczyk, następna warstwa to potarte na tarce białka jajek.
Kolejną warstwą jest majonez, a na niego równomiernie nakładamy warstwę cebuli na wierzch potarte żółtka jajek i to jest ostatnia warstwa, dekorujemy, posypując szczypiorkiem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.












Smacznego :)