Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 23 lutego 2017

Faszerowane pieczarki


Pieczarki najczęściej wykorzystywane grzyby w naszej kuchni, smaczne i proste w przygotowaniu.
Dzisiaj mam dla was przepis na pieczarki nadziewane mięsem.
Możemy podawać je jako danie obiadowe z ziemniaczkiem i sałatką, ale półmisek takich pieczarek, podany podczas imprezy rodzinnej
czy świąt też będzie wzbudzał zainteresowanie gości.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Mięso mielone 300 g.
Pieczarki duże 10 szt.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Pieprz czarny.
Sól.
Lubczyk.









Wykonanie:


Pieczarki oczyścić, wyciąć ogonki.
Do mielonego mięsa dodać pokrojone w kostkę ogonki, potartą cebulę, jajko i przyprawy.
Wszystkie składniki razem połączyć w jednolitą masę.






Pieczarki nadziewać dość obficie przygotowaną masą mięsną, następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem i piec w 180 stopniach do momentu aż się mięso zarumieni.
Pod koniec pieczenia można posypać potartym żółtym serem lub podać z sosen z jogurtu i serka ziołowego.

Ja tym razem podałam z pieczywem, na pieczarki nałożyłam odrobinę masła bazyliowego, tutaj obok zrobiłam kleksa z ostrego ketchupu i serka kremowego.


Smacznego :)