Pieczarki to grzyby, które najczęściej goszczą w naszej kuchni, są smaczne i proste w przygotowaniu.
Dzisiaj przygotowałam pieczarki nadziewane mięsem, półmisek takich pieczarek będzie świetną przekąską podczas imprezy.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mięso mielone 300 g.
Pieczarki duże 10 szt.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Pieprz czarny.
Sól.
Lubczyk.
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, wyciąć ogonki.
Do mielonego mięsa dodać pokrojone w kostkę ogonki, potartą cebulę, jajko i przyprawy.
Wszystkie składniki razem połączyć w jednolitą masę.
Pieczarki nadziewać dość obficie przygotowaną masą mięsną, następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem, piec w 180 stopniach do momentu aż mięso się zarumieni.
Pod koniec pieczenia można posypać potartym żółtym serem lub podać z sosen z jogurtu i serka ziołowego.
Ja tym razem podałam z pieczywem, a na pieczarki nałożyłam odrobinę masła bazyliowego.
Smacznego :)
Lubie faszerowane pieczarki. Pycha! :-)
OdpowiedzUsuń