Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 19 lutego 2017

Komosa ryżowa z bananami



Komosa ryżowa.
 Jej spożywanie usprawnia pracę układu pokarmowego i hamuje apetyt, spala tkankę tłuszczową, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, opóźnia starzenia i przyśpiesza regenerację.
Nie wywołuje uczuleń, z powodzeniem może być spożywane przez dzieci.
Myślę, że to wystarczy, żeby zachęcić was do przyrządzenia mojego deseru czy też słodkiego śniadania z komosy ryżowej.

Zapraszam na przepis.






Składniki:

Komosa ryżowa 100 g.
Woda 1 szkl.
Mleko 1 szkl.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Masło 1 łyżka.
Banan 1 szt.
Sok wyciśnięty z 1\2 pomarańczy
Cynamon 1 łyżeczka.
Miód 1 łyżka.






Wykonanie:

Komosę dobrze wypłukać i wsypać do gorącej wody.
Gotować przez chwilę następnie dolać mleko, gotować tak długo aż komosa uzyska gęstą konsystencję, wyłączyć i zostawić pod przykryciem na kilka minut.
Na rozgrzanej patelni stopić masło, następnie wrzucić pokrojonego banana i cynamon, miód oraz sok z pomarańczy.
Całość podsmażać tak długo aż banan zacznie się karmelizować.

Ugotowaną ciepłą komosę polać miodowym karmelem z bananem.

Smacznego.