Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 26 lutego 2017

Potrawka z indyka

Przygotowując tę potrawkę, pragnę zachęcić was do jedzenia mięsa z indyka.
Przytoczę kilka faktów, które powinny was przekonać.
Indyk polecany jest ze względu na chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin, jest uwielbiany przez dietetyków, bardzo często polecają go swoim klientom, 10 gr mięsa indyczego posiada zaledwie 140 kcal.

Przyrządza się go łatwo i szybko możemy smażyć, piec i dusić, doskonale nadaje się do grillowania, wystarczy uprzednio zamarynować
w marynacie z dodatkiem oliwy.

Potrawka z indyka jest idealnym daniem na zimowe chłody.




Zapraszam na przepis.












Składniki:



Udo z indyka 1 kg.
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler kawałek.
Por kawałek.
Cytryna 1 szt.
Żółtko 1 szt.
Masło 1 łyżka.
Mąka 1 łyżka.
Jogurt 1/2 szkl.
Koperek.
Pieprz.
Sól.











Wykonanie:



Ugotować wywar z mięsa i warzyw.
Miękkie mięso wyjąć, a wywar odparować, tak aby zostały 2 szklanki płynu.
Mięso posiekać.







W rondlu stopić masło.
Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić przecedzonym i przestudzonym wywarem, gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje.









Następnie dodać sok z cytryny i przyprawić, dodać pokrojone mięso, podgrzewać na niewielkim ogniu.
Dokładnie wymieszać żółtko z jogurtem i koperkiem, wlać do mięsa, wymieszać i lekko zagotować.

Ja jogurt zamieniłam na mleko.

Smacznego :)