Przytoczę kilka faktów, które powinny was przekonać.
Indyk polecany jest ze względu na chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin, jest uwielbiany przez dietetyków,
bardzo często polecają go swoim klientom, 10 gr mięsa indyczego posiada zaledwie 140 kcal.
Przyrządza się go łatwo i szybko możemy smażyć, piec i dusić, doskonale nadaje się do grillowania, wystarczy uprzednio zamarynować
w marynacie z dodatkiem oliwy.
Potrawka z indyka jest idealnym daniem na zimowe chłody.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Udo z indyka 1 kg.
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler kawałek.
Por kawałek.
Cytryna 1 szt.
Żółtko 1 szt.
Masło 1 łyżka.
Mąka 1 łyżka.
Jogurt 1/2 szkl.
Koperek.
Pieprz.
Sól.
Wykonanie:
Ugotować wywar z mięsa i warzyw.
Miękkie mięso wyjąć, a wywar odparować, tak aby zostały 2 szklanki płynu.
Mięso posiekać.
Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić przecedzonym i przestudzonym wywarem, gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Następnie dodać sok z cytryny i przyprawić, dodać pokrojone mięso, podgrzewać na niewielkim ogniu.
Dokładnie wymieszać żółtko z jogurtem i koperkiem, wlać do mięsa, wymieszać i lekko zagotować.
Ja jogurt zamieniłam na mleko.
Smacznego :)
muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto :)
UsuńBardzo apetyczna potrawka. Lubię dania z indykiem. :-)
OdpowiedzUsuń