Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 20 lutego 2017

Klops z jajkiem


Zobacz jak łatwo i szybko wyczarować pysznego klopsa.
Świetnie sprawdza się na ciepło do obiadu, jak również na zimno z pieczywem i musztardą.
Zawsze warto powracać do starych sprawdzonych przepisów naszych mam i babć.
Klops, choć to hit PRL-u  nadal smakuje znakomicie.



Zapraszam na przepis.











Składniki:


Mięso mielone szynka 0,5 kg.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Jajka 2 szt.
Pieprz.
Sól.











Wykonanie:



Jedno jajko ugotować włożymy je do środka klopsa.
Do mielonego mięsa dodać startą cebulę, zmiażdżony czosnek surowe jajko i przyprawy, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, następnie uformować kulę lekko rozpłaszczyć i włożyć w środek ugotowane jajko, dokładnie zasklepić masę mięsną i wstawić do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Piec do momentu aż mięso się ładnie zarumieni.


Smacznego.