Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 19 lutego 2017

Nadziewane ziemniaki w rosole


Jeżeli macie ochotę wypróbować coś innego, to proponuję ziemniaki nadziewane mielonym mięsem i gotowane w rosole.
Pyszna potrawa doskonale nadaje się na niedzielny obiad.
Przygotowanie wbrew pozorom nie pochłania wiele czasu, a efekt jest naprawdę wspaniały.




Zapraszam na przepis.










Składniki :


Mięso mielone 0,5 kg.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Ziemniaki średniej wielkości 20 szt.
Marchewka 1-2 szt.
Por średni kawałek.
Pietruszka 1 szt.
Seler 1/4 szt.
Pieprz czarny ziarna około 20 szt.
Lubczyk 1 łyżka.
Sól
Kostka rosołowa lub bulion.












Wykonanie:


Do mielonego mięsa dodać startą na tarce cebulę, jajko i przyprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Warzywa przygotować tak jak do każdej zupy.
Ziemniaki obrać i wydrążyć środki, ja to robię małym nożykiem, możecie też spróbować małą łyżeczką sami zdecydujecie który sposób jest dla was poręczniejszy. 
Następnie ziemniaki nadziewamy masą mięsną i układamy w garnku otworami do góry, wkładamy warzywa przyprawy i zalewamy wodą lub bulionem tak, aby ziemniaki były w całości przykryte.








Ja zalałam wodą i dodałam kostkę rosołową.
Doskonale nadają się duże ziemniaki do tego dania.
Na wolnym ogniu gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.


Smacznego :)