Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 13 marca 2017

Zapiekanka makaronowa z serem kozim i mozzarellą


Propozycja na dzisiaj to zapiekanka makaronowa, szybka potrawa, do której można wykorzystać resztki z lodówki i stworzyć pyszne danie dla głodnych domowników.
Moja zapiekanka powstała właśnie w wyniku czyszczenia lodówki z takich resztek, ponieważ wyszła bardzo smaczna, więc postanowiłam przedstawić wam proces jej tworzenia.




Zapraszam na przepis.










Składniki:

Makaron 250 g.
Schab pieczony 150-200 g.
Pieczarki 250 g.
Cebula 1 szt.
Pomidorki koktajlowe 8 szt.
Ser mozzarella 150 g.
Ser kozi plastry 5 szt.
Szczypiorek.
Pieprz.
Sól.
Papryka chilli.






Wykonanie:


Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę zeszklić na oleju dodać pieczarki, przyprawić do smaku, podsmażyć.
Podsmażyć schab na oleju i połączyć z pieczarkami.
Pomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, jeżeli wam nie przeszkadza skórka z pieczonych pomidorków, to nie musicie ich obierać.










Następnie układamy warstwy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
1\ Makaron.
2\ Mięso z pieczarkami.
3\ Mozzarella.
4\ Makaron.
5\Mięso z pieczarkami.
6\ Szczypiorek.
7\ Makaron.
8\ Mozzarella.
9\ Pomidorki.
10\ Szczypiorek.






Warstwy oczywiście możecie układać według waszego uznania, ja robię więcej warstw i warstwy są cienkie.
Możecie użyć wędlin czy mięs takich, jakimi w danej chwili dysponujecie, jak również sery można zastąpić innymi.
Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut pod koniec zapiekania na wierzchu układamy ser kozi i pieczemy do momentu, aż się stopi.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.









Bardzo polecam tę zapiekankę jest bardzo smaczna i na pewno przypadnie wam do gustu.


Smacznego :)



1 komentarz: