Kontakt: dorotaw79@gmail.com
piątek, 3 marca 2017
Zupa ogórkowa z pulpetami
Dzisiaj ogórkowa z pulpetami.
Jest to smaczna kwaskowata zupa, która jest doskonałym daniem na wiosenne chłody.
Ogórki kiszone wzmacniają i oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają trawienie, zawierają dużą dawkę witamin, które o tej porze roku są niezbędne.
Myślę, że te kilka przykładów zachęci was do ugotowania ogórkowej z pulpetami.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mięso mielone z indyka 0,5 kg.
Marchewka 2-3 szt.
Pietruszka 1 szt.
Por kawałek.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Pietruszka.
Pieprz.
Sól.
Śmietana.
Ryż 1 woreczek 250 g.
Wykonanie:
Do mięsa dodać jajko i utartą cebulę, przyprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wyrobić na jednolitą masę i mokrymi rękami formować pulpeciki, następnie wrzucić na wrzątek i ugotować, wyjąć z wody.
Ryż ugotować w woreczku.
Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić pokrojone warzywa i gotować, gdy będą miękkawe dodać ugotowany ryż i pulpety oraz potarte ogórki.
Gotować jeszcze przez chwilę na samym końcu zaprawić śmietaną.
Przed podaniem posypać pietruszką.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubie zupkę ogórkową, z klopsikami jest mega pyszna :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na ogórkową
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo dobra.
Usuń