Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 3 marca 2017

Zupa ogórkowa z pulpetami


Dzisiaj ogórkowa z pulpetami.
Jest to smaczna kwaskowata zupa, która jest doskonałym daniem na wiosenne chłody.
Ogórki kiszone wzmacniają i oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają trawienie, zawierają dużą dawkę witamin, które o tej porze roku są niezbędne.
Myślę, że te kilka przykładów zachęci was do ugotowania ogórkowej z pulpetami.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Mięso mielone z indyka 0,5 kg.
Marchewka 2-3 szt.
Pietruszka 1 szt.
Por kawałek.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Pietruszka.
Pieprz.
Sól.
Śmietana.
Ryż 1 woreczek 250 g.









Wykonanie:


Do mięsa dodać jajko i utartą cebulę, przyprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wyrobić na jednolitą masę i mokrymi rękami formować pulpeciki, następnie wrzucić na wrzątek i ugotować, wyjąć z wody.

Ryż ugotować w woreczku.

Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić pokrojone warzywa i gotować, gdy będą miękkawe dodać ugotowany ryż i pulpety oraz potarte ogórki.
Gotować jeszcze przez chwilę na samym końcu zaprawić śmietaną.
Przed podaniem posypać pietruszką.


Smacznego:)