Witam.
Dzisiaj mam dla was zdrową kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami, jest to smaczne danie doskonałe dla dzieci i dorosłych :)
Bardzo łatwa w przygotowaniu, świetni nadaje się na spokojne niedzielne śniadanie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Kasz jaglana 250 g.
Mleko 1 szklanka.
Jabłka 1 sztuka.
Cukier waniliowy 3 łyżeczki.
Cynamon 1 łyżeczka.
Masło
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać najpierw zimną wodą następnie przelać wrzątkiem.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, następnie wsypać do niego kaszę zalać mlekiem, posypać dwoma łyżeczkami cukru waniliowego i dokładnie wymieszać.
Następnie ułożyć na wierzchu pokrojone i obtoczone w cynamonie jabłka, posypać jabłka 1 łyżeczką cukru waniliowego i zapiekać pod przykryciem 40-45 minut.
Kasza ma zgęstnieć a jabłka mają być miękkie pod koniec pieczenia odkryć naczynie i zapiec jeszcze 5-10 minut.
Po wyjęcie z piekarnika zetrzeć kilka wiórków masła na wierzch kaszki.
Bardzo polecam, pyszne i zdrowe śniadanie.
Smacznego:)
Pyszny, zdrowy deserek:)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe i na pewno super smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńOj tak smaczna smaczna 😃
OdpowiedzUsuń