Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 10 marca 2017

Schab peklowany pieczony


Schab zrobiłam jako domową wędlinę, ale jest również wspaniałym pieczystym do obiadu.
Jest tak smaczny, że na pewno zrobię go na nadchodzące święta.
Wiem, że pieczenie wędlin nie jest niczym odkrywczym, jednak każda receptura ma swój niepowtarzalny smak.
Dobra koniec tego gadania już przechodzę do rzeczy :)


Zapraszam na przepis.









Składniki:

Schab 1,5 kg.
Czosnek 4 ząbki.
Cebula 1 szt.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Olej.












Wykonanie:


Schab zamarynować na kilka dni wcześniej, ja marynowałam 3 dni, na 4 dzień piekłam. Tutaj przepis na peklowanie mięsa.
Zapeklowany schab wyjąć z marynaty i dokładnie opłukać, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posypujemy schab przyprawami i polewamy olejem, dokładnie nacieramy schab.
Układamy mięso w  brytfannie, wkładamy obok pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku,
Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach 1,5 godziny.

Bardzo polecam peklowany schab, po upieczeniu jest bardzo kruchy, ma śliczny różowy kolor i oczywiście bardzo smaczny.



Smacznego :)