Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 22 marca 2017

Idealny biszkopt na tort


Dobry biszkopt to podstawa każdego tortu.
Jest to łatwy przepis, z którego wychodzi idealny duży biszkopt.
Po przełożeniu masą otrzymujemy konkretnej wielkości tor.
Można również przełożyć go zwykłym dżemem lub powidłami i posypać cukrem pudrem na pewne z chęcią zjecie takie szybkie biszkoptowe ciasto do kawy :)



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Jajka 7 szt.
Drobny cukier 1 szkl.
Mąka pszenna 1 szkl.
Mąka ziemniaczana 1\3 szkl.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( niekoniecznie- ja daję dla pewności ).








Wykonanie:



Forma 23-24 cm dno wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować blachy.

Mąkę przesiewamy, łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąk i proszku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, czynność ta powoduje pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie ciasta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt, z którego mamy trzy blaty na tort.










Bardzo was zachęcam do upieczenia tego biszkoptu, jest naprawdę idealny.


Smacznego :)