Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 15 marca 2017

Kanadyjska odwracana tarta z gruszkami


Zapraszam dzisiaj na pyszną tartę kanadyjską, która już swoim wyglądem zachęca nas do upieczenia jej.
Tarta jest dość słodka, a zapieczone gruszki są niesamowite, ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej
idealnie dopełnia całości.
Po raz pierwszy piekłam tę tartę, ale już wiem, że będę częściej do niej wracała.


Zapraszam na przepis.








Składniki:

Na ciasto.

Maka pszenna 1 i 1\2 szklanki.
Mąka kukurydziana 1\2 szklanki.
Zimne masło 100 g.
Cukier 1 łyżka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Zimna woda 5 łyżek.

Na nadzienie.

Gruszki duże 4 sztuki.
Cukier brązowy 3\4 szklanki.
Masło 40 g.










Wykonanie:

Łączymy w misce suche składniki na ciasto, następnie dodajemy zimne masło i wodę.
Szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki obieramy, kroimy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne, następnie każdą połówkę kroimy jeszcze na 3 części.
Masło wrzucamy na patelnię, topimy i wsypujemy cukier, podgrzewamy tak długo, aż się roztopi i zacznie karmelizować, nie zapominamy o mieszaniu, aby się cukier nie przypalił.
Przygotowany cukier wykładamy na dno formy, następnie układamy gruszki.
Ciasto rozwałkować na krążek wielkości formy i przykryć nim gruszki, widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.









Po upieczeniu odstawiamy tartę do przestudzenia, następnie przykładamy talerz do formy i odwracamy, zdejmujemy blachę,
i ukazuje nam się tarta w całej okazałości.
Wygląda pięknie i jest bardzo smaczna, zachęcam do upieczenia,
kubek pysznej kawy i kawałek takiej tarty każdemu sprawi przyjemność.


Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji.


Kuchnia Ameryki Północnej 2017