Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 11 marca 2017

Zapiekana polenta z kozim serem i pieczarki


Polenta, czyli włoski specjał gotowany z grubo mielonej mąki kukurydzianej, uniwersalny dodatek do mięs, ryb, zup i przekąsek.
Moja polenta jest zapiekana z serem kozim, a jako dodatek do dania przygotowałam pieczarki smażone i zapiekłam kilka pomidorków koktajlowych.
Pieczarki dość ostro przyprawiłam, natomiast polenta była łagodna, całość świetnie się zrównoważyła i danie wyszło bardzo pyszne.




Zapraszam na przepis.







Składniki:



Na jedną porcję.

Kaszka kukurydziana 1\4 szklanki
Woda 1\2 szklanki
Ser kozi w plastrach 3 plastry.
Pieczarki 250 gr.
Olej.
Masło.
Pieprz.
Sól.
Papryka chilli.












Wykonanie:



Polentę gotuje dzień wcześniej według przepisu na opakowaniu, czyli tak jak podałam powyżej 
1 część kaszki 2 części wody, ugotowaną wylewam na papier do pieczenia i formuję prostokąt
10 × 20 cm (w przybliżeniu) zawijam i wstawiam do lodówki.
Pieczarki dobrze opłukać nie obierać, większe pokroić na cztery części mniejsze na połowę,
Zeszklić cebulę na oleju i dorzucić pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, i papryczką chilli, smażyć do momentu aż uzyskają złotawy kolor.










Polentę kroję na połowę i przecinam w poprzek, tak aby powstały cztery płaty, następnie przekładam kozim serem.
Ostatnią górną warstwę polenty smaruje masłem.
Całość wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem, obok wkładam pomidorki koktajlowe i zapiekam w piekarniku 30 minut w 175-180 stopniach.


Smacznego :)