Niby zwykłe jajko, ale jakże można zmienić jego styl :)
Dzisiaj kolorowa sałatka wiosenna z jajkiem panierowanym, smażonym w głębokim oleju rzepakowym.
Jest to świetna propozycja na świąteczne śniadanie.
Myślę, że jajko podane w ten sposób, przyciągnie oko gości, a kolorowa sałatka warzywna przyprawiona olejem rzepakowym również im posmakuje.
Poniżej składniki na dwie porcje.
Przepis zdobył nagrodę w konkursie POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY.
Zachęcam do zapoznania się z relacją z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim.
http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-rzepakowy-bohaterem-warsztatow-grzegorzem-lapanowskim/
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jajka
Jajka 3 szt.
Bułka tarta 4 łyżki.
Olej rzepakowy do smażenia.
Sól.
Pieprz.
Sałatka
Sałata rzymska 1 szt.
Rzodkiewki 4 szt.
Pomidorki koktajlowe 8-10 szt.
Szczypiorek pęczek.
Olej rzepakowy 4 łyżki.
Sól.
Pieprz.
Słonecznik 1\2 łyżki.
Wykonanie:
Dwa jajka ugotować na miękko i wystudzić.
Bułkę tartą przyprawić lekko solą i pieprzem, trzecie jajko roztrzepać, wystudzone jajka obtaczać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce, wkładać na rozgrzany głęboki olej i smażyć na złoto.
Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki lub pokroić, rzodkiewkę pokroić w plasterki, pomidorki w ćwiartki.
Warzywa ułożyć na talerzu, posypać przyprawami i słonecznikiem, polać olejem rzepakowym, na środku ustawić rozkrojone jajko i posypać siekanym szczypiorkiem.
Można ugotować jajka na twardo, też jest bardzo smaczne ja jednak wolę na miękko, lejące się żółtko daje dodatkowy efekt.
Do smażenia i sałatki wykorzystałam olej rzepakowy, poniżej podam trzy powody dla których olej rzepakowy jest codziennie wykorzystywany w mojej kuchni.
1. Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak, A, E, D3, K.
3. Jest najlepszym olejem do smażenia oraz pieczenia i niezastąpiony w sałatkach i surówkach.
Smacznego :)
Bardzo fajna sałatka. :-) Chętnie bym posmakowała :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuń