Kontakt: dorotaw79@gmail.com
piątek, 24 marca 2017
Babka jogurtowa
Dzisiaj dla osłody pyszna babka jogurtowa lekko cytrynowa.
Babka jest bardzo łatwa i zawsze się udaje :)
Kilka minut i mamy pyszne ciasto do kawy myślę, że będzie wam smakowała.
Podane proporcje są na małą formę o średnicy 18 cm.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Masło miękkie 120 g.
Cukier 100 g.
Cukier waniliowy 1 szt.
Skórka otarta z 1\2 cytryny.
Sok z cytryny 2 łyżki.
Jajka 2 szt.
Mąka pszenna 220 g.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Sól 1 szczypta.
Jogurt mały 1 szt.
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Formę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką cytrynową.
Do dobrze utartego masła dodajemy całe jajka i ucieramy na mniejszych obrotach, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i solą, ucieramy na małych obrotach do połączenia składników.
Na końcu dodajemy jogurt i sok cytrynowy i tak jak powyżej ucieramy mikserem do połączenia składników.
Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 50-60 minut.
Moją babkę posypałam cukrem pudrem, ale można ją polać lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda ta babeczka. Lubię ciasta jogurtowe, mają bardzo fajny smaczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, looks delicious!
OdpowiedzUsuńGreetings from Sweden
Dziękuję :)
UsuńPozdrawiam z Polski.