Kontakt: dorotaw79@gmail.com
poniedziałek, 27 marca 2017
Ryba w sosie pomidorowym
Ryba zrobiona według tego przepisu podawana jest zazwyczaj na zimno i jest bardzo smaczna.
Ja jadam ją również na ciepło, podgrzewam rybę w mikrofalówce :)
Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie pochłania wiele czasu.
Rybę można przygotować dzień prędzej, co jest bardzo ważne podczas przygotowywania większego przyjęcia, na które świetnie się nadaje :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Filety ulubionej ryby 0,5 kg.
Cebula duża 1 szt.
Sok pomidorowy 3 szklanki.
Przecier pomidorowy 2 czubate łyżki.
Liść laurowy 2-3 szt.
Ziele angielskie kilka ziaren.
Cukier 1 łyżka.
Pieprz.
Sól.
Jajka 1-2 szt.
Bułka tarta 1 szklanka.
Olej do smażenia.
Wykonanie:
Rybę posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w tartej bułce, następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Pokrojoną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przyprawy, cukier, przecier i gotujemy. Ja przyprawiam dość mocno pieprzem.
W momencie, gdy sos lekko zgęstnieje, jest gotowy.
Rybę układamy warstwami w naczyniu i każdą warstwę zalewamy sosem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna rybka, lubię tak przyrządzoną :-)
OdpowiedzUsuń