Kontakt: dorotaw79@gmail.com
czwartek, 23 marca 2017
Tort owocowy z masą z bitej śmietany i serka mascarpone
Nie ma nic lepszego niż połączanie owoców i bitej śmietany z serkiem mascarpone :)
Zdradzę wam przepis na przepyszny tort, którym zajada się moja rodzina.
Choć brzmi to tajemniczo, to jednak przepis jest banalnie prosty, i zapewniam was, że będzie bardzo wam smakował :)
Do tortu wykorzystałam mrożone truskawki i brzoskwinie z puszki, jednak latem warto użyć świeżych owoców sezonowych.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Biszkopt
Jajka 7 szt.
Drobny cukier 1 szkl.
Mąka pszenna 1 szkl.
Mąka ziemniaczana 1\3 szkl.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Masa
Śmietana 30% 1/2 l
Serek mascarpone 500 g.
Cukier puder 5 kopiatych łyżek.
Galaretka truskawkowa 1 szt.
Galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
Żelatyna 6 łyżek.
Woda zimna 1\3 szklanki.
Truskawki 500 g.
Brzoskwinie duża puszka 1 szt.
Wykonanie:
Biszkopt
Forma 23-24 cm dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając aż cukier się dokładnie rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąki i proszku delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, powoduje to pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie biszkopta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt z którego mamy trzy blaty na tort.
Więcej szczegółów i zdjęcia do opisanego powyżej biszkoptu tutaj.
Masa
Owoce rozdrobnić blenderem, tak aby powstało po 1\2 l musów, jeżeli jest mniej uzupełnić sokiem z puszki.
Następnie kolejno zagotować pierwszy mus truskawkowy, zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę truskawkową mieszać do momentu aż się całkowicie rozpuści.
Te same czynności wykonujemy przy musie brzoskwiniowym.
Dwa blaty z ciasta zabezpieczamy w koło krążkami z form, tak aby nam nie ściekał mus z ciasta.
Gdy musy zaczynają gęstnieć, wylewamy na przygotowane blaty, zostawiamy na 2-3 godziny do zastygnięcia.
W momencie, gdy musy zastygną, zdejmujemy krążki i bierzemy się za przygotowanie masy.
Zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Do serka dodajemy cukier puder i razem mieszamy, żelatynę wkładamy do rondelka z gorącą wodą (na małym ogniu) i rozpuszczamy, uważamy, nie możemy dopuścić do zagotowania żelatyny, bo wówczas straci swoje właściwości.
Ubijamy śmietanę, do rozpuszczonej żelatyny dodaję partiami po trochę serka i dokładnie mieszam, czynność ta jest konieczna, ponieważ wlewając żelatynę do serka w całości, powstaną grudki, gdy połączymy do końca żelatynę z serkiem, wówczas dodajemy partiami ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
Jedną czwartą masy wykładamy na pierwszy blat z galaretką, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem z galaretką i powtarzamy czynność, jedna czwarta masy rozprowadzamy i przykrywamy ostatnim trzecim blatem biszkopta.
Pozostała masa służy nam do pokrycia boków i wierzchu ostatniego blatu.
Dekorujemy tort według własnego uznania.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaki piękny tort! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń