Kontakt: dorotaw79@gmail.com
środa, 8 marca 2017
Galareta drobiowo-warzywna
Kolorowa galareta drobiowo-warzywna.
Galareta jest delikatna w smaku, kolorowa co jest miłym akcentem na stole, świetnie nadaje się jako potrawa świąteczna.
A ponieważ są to gotowane warzywa i chude mięso więc nie musimy martwić się o nadmiar kalorii :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ćwiartka z kurczaka 1 szt.
Mrożonka warzywna firmy Hortex (kalafior, brokuł, marchewka ) 450 g.
Pieprz.
Sól.
Cebula 1 szt.
Liść laurowy.
Żelatyna.
Wykonanie:
Udko zalać wodą 1- 1\5 l, (tak, aby po ugotowaniu został 1 l wywaru), dodać liść, cebulę, sól, pieprz i gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Ugotowane mięso drobno pokroić, wywar przecedzić przez drobne sito, gdyby wywaru było mało to uzupełnić przegotowaną wodą.
Warzywa ugotować oddzielne w osolonej wodzie, musicie uważać, żeby się nie rozgotowały, ja zawsze wybieram z Hortexu, ponieważ są dobrej jakości.
W salaterce na dnie układam mięso, następnie warzywa i zalewa wywarem, w którym rozpuściłam żelatynę według proporcji na opakowaniu, wywar przed zalaniem doprawiamy do smaku.
Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce i czekamy, aż zastygnie.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubie galaretę drobiową. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń