Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 20 marca 2017

Wiejska zupa z fasolą


Chociaż zimowe chłody już za nami, ja jednak mam dla was pyszną rozgrzewającą zupę wiejską.
Zupa jest bardzo smaczna, znajdziecie w niej ziemniaki, makaron, fasolę duży Jaś, oraz cały wachlarz warzyw.
Niestety nie ma w niej tym razem świeżego koperku i kalarepki, no cóż, obejdziemy się jakoś :)
poczekamy na lato :)
Wczesnym latem jak mamy już młode ziemniaki i warzywa wówczas jest najsmaczniejsza.
Ta dzisiejsza w wersji zimowej powinna też wam smakować :)



Zapraszam na przepis.












Składniki:


Pałki z kurczaka 5 szt.
Marchewka 3 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler kawałek 1\2 szt.
Por kawałek 1\2 białej części z dużego okazu.
Fasola duży Jaś 2 garści. Ja mam zamrożoną fasolę zrywaną latem, mniejszy problem z gotowaniem.
Makaron drobny 2 garści
Pietruszka.
Woda 3 l.
Pieprz.
Sól.
Lubczyk suszony 1 łyżka.
Kostka rosołowa, jeżeli ktoś lubi.









Wykonanie:

Pałki zalewamy wodą, dodajemy fasolę i wstawimy do gotowania, między czasie trzemy na tarce o grubych oczkach seler, marchewkę i pietruszkę, kroimy pora w pół talarki i ziemniaki w kostkę.
Potarte warzywa i pora dorzucamy do garnka, w momencie, gdy fasola będzie prawie gotowa, dorzucamy ziemniaki, przyprawy i nadal gotujemy.
Na końcu, gdy wszystkie składniki są już ugotowane, dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem dodajemy pietruszkę.



Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji.


Warzywa korzeniowe 2017