Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 18 marca 2017

Pasta jajeczna



Witam.

Dzisiaj prosta pasta jajeczna, lekka bez dodatku majonezu, który zamieniłam na  jogurt.
Idealna na dietetyczne śniadanko :)



Zapraszam na przepis.










Składniki:


Jajka 4 szt.
Szczypiorek.
Jogurt naturalny 2 łyżki.
Pieprz.
Sól.







Wykonanie:


Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy posiekany szczypiorek, jogurt i przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotowe.
Oczywiście, zamiast jogurtu możemy dodać majonez, z którym pasta jest o wiele smaczniejsza,
ale niestety bardziej kaloryczna.


Smacznego :)




piątek, 17 marca 2017

Rosyjskie syrniczki


Witam.

Dzisiaj mam dla was przepis na rosyjskie serowe placuszki.
Placuszki te są słodkie i bardzo smaczne, możecie z powodzeniem przyrządzić je,
jako słodkie niedzielne śniadanie do pysznej kawy albo podwieczorek niespodziankę :)
Myślę, że każdemu łasuchowi przypadną do gustu.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Ser twarogowy 500 g.
Jajko 1 szt.
Sól 1\4 łyżeczki.
Cukier 1\4 szklanki.
Mąka 1\3 szklanki.
Mąka do obtaczania i olej do smażenia.










Wykonanie:


Suche składniki (mąka, cukier, sól) łączymy razem, do sera dodajemy jajko i razem mieszamy.
Do masy serowej wsypujemy suche składniki i razem mieszamy.
Z masy serowej formujemy kulki, obtaczamy w mące, lekko rozpłaszczamy i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną lub jogurtem i kleksem domowego dżemu.
Zimne też są bardzo smaczne :)



Smacznego:)



Przepis bierze udział w akcji.


Kuchnia rosyjska

środa, 15 marca 2017

Kanadyjska odwracana tarta z gruszkami



Witam.


Zapraszam dzisiaj na pyszną tartę kanadyjską, która już swoim wyglądem zachęca nas do upieczenia jej.
Tarta jest dość słodka, a zapieczone gruszki są niesamowite, ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej
idealnie dopełnia całości.
Po raz pierwszy piekłam tę tartę, ale już wiem, że będę częściej do niej wracała.


Zapraszam na przepis.








Składniki:

Na ciasto.

Maka pszenna 1 i 1\2 szklanki.
Mąka kukurydziana 1\2 szklanki.
Zimne masło 100 g.
Cukier 1 łyżka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Zimna woda 5 łyżek.

Na nadzienie.

Gruszki duże 4 sztuki.
Cukier brązowy 3\4 szklanki.
Masło 40 g.










Wykonanie:

Łączymy w misce suche składniki na ciasto, następnie dodajemy zimne masło i wodę.
Szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki obieramy, kroimy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne, następnie każdą połówkę kroimy jeszcze na 3 części.
Masło wrzucamy na patelnię, topimy i wsypujemy cukier, podgrzewamy tak długo, aż się roztopi i zacznie karmelizować, nie zapominamy o mieszaniu, aby się cukier nie przypalił.
Przygotowany cukier wykładamy na dno formy, następnie układamy gruszki.
Ciasto rozwałkować na krążek wielkości formy i przykryć nim gruszki, widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.









Po upieczeniu odstawiamy tartę do przestudzenia, następnie przykładamy talerz do formy i odwracamy, zdejmujemy blachę,
i ukazuje nam się tarta w całej okazałości.
Wygląda pięknie i jest bardzo smaczna, zachęcam do upieczenia,
kubek pysznej kawy i kawałek takiej tarty każdemu sprawi przyjemność.


Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji.








Kuchnia Ameryki Północnej 2017

wtorek, 14 marca 2017

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i cynamonem


Witam.


Dzisiaj mam dla was zdrową kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami, jest to smaczne danie doskonałe dla dzieci jak i dorosłych.
Bardzo łatwa w przygotowaniu, świetni nadaje się na spokojne niedzielne śniadanie.


Zapraszam na przepis.










Składniki:


Kasz jaglana 250 g.
Mleko 1 szklanka.
Jabłka 1 sztuka.
Cukier waniliowy 3 łyżeczki.
Cynamon 1 łyżeczka.
Masło









Wykonanie:


Kaszę jaglaną wypłukać najpierw zimną wodą następnie przelać wrzątkiem.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, następnie wsypać do niego kaszę zalać mlekiem, posypać dwoma łyżeczkami cukru waniliowego i dokładnie wymieszać.
Następnie ułożyć na wierzchu pokrojone i obtoczone w cynamonie jabłka, posypać jabłka 1 łyżeczką cukru waniliowego i zapiekać pod przykryciem 40-45 minut.
Kasza ma zgęstnieje a jabłka mają być miękkie pod koniec pieczenia odkryć naczynie i zapiec jeszcze 5-10 minut.
Po wyjęcie z piekarnika zetrzeć kilka wiórków masła na wierzch kaszki.

Bardzo polecam, pyszne i zdrowe śniadanie.


Smacznego:)




poniedziałek, 13 marca 2017

Zapiekanka makaronowa z serem kozim i mozzarellą



Witam.


Propozycja na dzisiaj to zapiekanka makaronowa, szybka potrawa, do której można wykorzystać resztki z lodówki i stworzyć pyszne danie dla głodnych domowników.
Moja zapiekanka powstała właśnie w wyniku czyszczenia lodówki z takich resztek, ponieważ wyszła bardzo smaczna, więc postanowiłam przedstawić wam proces jej tworzenia.


Zapraszam na przepis.










Składniki:

Makaron 250 g.
Schab pieczony 150-200 g.
Pieczarki 250 g.
Cebula 1 szt.
Pomidorki koktajlowe 8 szt.
Ser mozzarella 150 g.
Ser kozi plastry 5 szt.
Szczypiorek.
Pieprz.
Sól.
Papryka chilli.






Wykonanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę zeszklić na oleju dodać pieczarki, przyprawić do smaku, podsmażyć.
Podsmażyć schab na oleju i połączyć z pieczarkami.
Pomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, jeżeli wam nie przeszkadza skórka z pieczonych pomidorków, to nie musicie ich obierać.










Następnie układamy warstwy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
1\ Makaron.
2\ Mięso z pieczarkami.
3\ Mozzarella.
4\ Makaron.
5\Mięso z pieczarkami.
6\ Szczypiorek.
7\ Makaron.
8\ Mozzarella.
9\ Pomidorki.
10\ Szczypiorek.





Warstwy oczywiście możecie układać według waszego uznania, ja robię więcej warstw i warstwy są cienkie.
Możecie użyć wędlin czy mięs takich, jakimi w danej chwili dysponujecie, jak również sery można zastąpić innymi.
Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut pod koniec zapiekania na wierzchu układamy ser kozi i pieczemy do momentu, aż się stopi.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.









Bardzo polecam tę zapiekankę jest bardzo smaczna i na pewno przypadnie wam do gustu.


Smacznego :)