Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 2 lutego 2017

Kartoflanka


Dzisiaj przepis, na starą poczciwą kartoflankę, moja zupa jest lekko odchudzona, ponieważ tradycyjna z mojego rodzinnego domu był tłusta na żeberkach, zaprawiona zasmażką z cebulką mocno czosnkowa. Pyszna, ale ja dzisiaj zapraszam na moją wersję.







Składniki:

Udko kurczaka 1 szt.
Marchewki średnie 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler 1\4 szt.
Por 1\3 białego korzenia.
Ziemniaki 80-90 dkg.
Czosnek 4 ząbki.
Zielony koperek.
Liście laurowe.
Pieprz czarny cały.
Ziele angielskie.
Lubczyk 1\2 łyżki.
Śmietana do zabielenia.
Kostka rosołowa, jeżeli ktoś lubi i odrobina curry.





Wykonanie:

Udko wstawić do gotowania w 2,5-3 l wody. Warzywa drobno pokroić w kostkę, następnie dodać do gotującego się udka marchewkę, pietruszkę seler, por, liście laurowe, lubczyk, ziele i pieprz. Gotować całość do momentu aż warzywa będą podgotowane i dorzucić ziemniaki, nadal gotować.
Ugotowane udko wyjąć, obrać i drobno posiekać mięso, dodać do zupy razem ze zmiażdżonym czosnkiem w momencie,gdy ziemniaki będą już miękkie (mają się rozpadać). Całość pogotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku solą pieprzem, zabielić śmietaną i posypać koperkiem.
Gotowej zupy wyjdzie 2,5-3 litry, wygotowany wywar uzupełnić dolewając wodę.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz