Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 26 lutego 2017

Potrawka z indyka



Witam.

Dzisiaj przygotowałam potrawkę z indyka i chcąc zachęcić was do przyrządzenia tego dania, przytoczę kilka faktów, które powinny was przekonać do jedzenia mięsa z indyka.

Mięso indyka zawiera stosunkowo mało tłuszczu w stosunku do ilości białka, którego wartość odżywcza jest wysoka.
Indyk polecany jest ze względu na chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin, jest uwielbiany przez dietetyków, bardzo często polecają go swoim klientom, 10 gr. mięsa indyczego posiada zaledwie 140 kcal.
Mięso indyka przyrządza się łatwo i szybko można je smażyć piec i dusić, doskonale nadaje się do grillowania, wystarczy uprzednio zamarynować je w marynacie z dodatkiem oliwy.

Mam nadzieję, że nabraliście ochoty na potrawkę z indyka :)


Zapraszam na przepis.










Składniki:

Udo z indyka 1 kg.
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler kawałek.
Por kawałek.
Cytryna 1 szt.
Żółtko 1 szt.
Masło 1 łyżka.
Mąka 1 łyżka.
Jogurt 1/2 szkl.
Koperek.
Pieprz.
Sól.











Wykonanie: 

Ugotować wywar z mięsa i warzyw.
Miękkie mięso wyjąć, a wywar odparować, tak aby zostały 2 szklanki płynu.
Mięso posiekać.







W rondlu stopić masło.
Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić przecedzonym i przestudzonym wywarem, gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje.









Następnie dodać sok z cytryny i przyprawić, dodać pokrojone mięso, podgrzewać na niewielkim ogniu.
Dokładnie wymieszać żółtko z jogurtem i koperkiem, wlać do mięsa, wymieszać i lekko zagotować.

Ja jogurt zamieniłam na mleko.

Smacznego :)






3 komentarze: