Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 24 marca 2017

Babka jogurtowa



Witam.


Dzisiaj dla osłody pyszna babka jogurtowa lekko cytrynowa.
Pomyślałam, że przygotuję dla was babkę, a że czas przedświąteczny to może ktoś zechce wypróbować mój przepis.
Babka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje :) w kilka minut mamy pyszne ciasto do kawy, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, myślę, że będzie wam smakowała.
Podane proporcje są na małą formę o średnicy 18 cm, jeżeli będziecie chcieli upiec większą babkę, musicie wówczas podwoić ilość składników.


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Masło miękkie 120 g.
Cukier 100 g.
Cukier waniliowy 1 szt.
Skórka otarta z 1\2 cytryny.
Sok z cytryny 2 łyżki.
Jajka 2 szt.
Mąka pszenna 220 g.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Sól 1 szczypta.
Jogurt mały 1 szt.
Cukier puder do posypania.







Wykonanie:

Formę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką cytrynową.
Do dobrze utartego masła dodajemy całe jajka i ucieramy na mniejszych obrotach, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i solą, ucieramy na małych obrotach do połączenia składników.
Na końcu dodajemy jogurt i sok cytrynowy i tak jak powyżej ucieramy mikserem do połączenia składników.
Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 50-60 minut.
Moją babkę posypałam cukrem pudrem, ale można ją polać lukrem lub polewą czekoladową.






Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ta babeczka. Lubię ciasta jogurtowe, mają bardzo fajny smaczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, looks delicious!

    Greetings from Sweden

    OdpowiedzUsuń