Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 21 marca 2017

Sałatka z jajkiem panierowanym smażonym w oleju rzepakowym

Witam.


Niby zwykłe jajko, ale jakże można zmienić jego styl :)

Dzisiaj kolorowa sałatka wiosenna z jajkiem panierowanym, smażonym w głębokim olej rzepakowym.
Jest to świetna propozycja na świąteczne śniadanie, myślę, że jajko podane w ten sposób, przyciągnie oko gości a kolorowa sałatka warzywna, przyprawiona olejem rzepakowym również im posmakuje.

Poniżej składniki na dwie porcje.


 Zapraszam na przepis.






Składniki:


Jajka

Jajka 3 szt.
Bułka tarta 4 łyżki.
Olej rzepakowy do smażenia.
Sól.
Pieprz.

Sałatka

Sałata rzymska 1 szt.
Rzodkiewki 4 szt.
Pomidorki koktajlowe 8-10 szt.
Szczypiorek pęczek.
Olej rzepakowy 4 łyżki.
Sól.
Pieprz.
Słonecznik 1\2 łyżki.


Wykonanie:


Dwa jajka ugotować na miękko i wystudzić.
Bułkę tartą przyprawić lekko solą i pieprzem, trzecie jajko roztrzepać, wystudzone jajka obtaczać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce, wkładać na rozgrzany głęboki olej i smażyć na złoto.







Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki lub pokroić, rzodkiewkę pokroić w plasterki, pomidorki w ćwiartki.
Warzywa ułożyć na talerzu, posypać przyprawami i słonecznikiem, polać olejem rzepakowym, na środku ustawić rozkrojone jajko i posypać siekanym szczypiorkiem.






Można ugotować jajka na twardo, też jest bardzo smaczne ja jednak wolę na miękko, lejące się żółtko daje dodatkowy efekt.
Do smażenia i sałatki wykorzystałam olej rzepakowy, poniżej podam trzy powody dla których olej rzepakowy jest codziennie wykorzystywany w mojej kuchni.

1. Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak, A, E, D3, K.
3. Jest najlepszym olejem do smażenia oraz pieczenia i niezastąpiony w sałatkach i surówkach.



Smacznego :)




2 komentarze: