Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 10 marca 2017

Schab peklowany pieczony



Witam.

Dzisiaj mam dla was peklowany schab pieczony, wyszedł pyszny.
Zrobiłam go jako domową wędlinę, ale jest wspaniały również jako pieczyste do obiadu.
Jest tak smaczny, że na pewno zrobię go na nadchodzące święta.
Dobra koniec tego gadania już przechodzę do rzeczy :)


Zapraszam na przepis.






Składniki:

Schab 1,5 kg.
Czosnek 4 ząbki.
Cebula 1 szt.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Olej.











Wykonanie:

Schab zamarynować na kilka dni wcześniej, ja marynowałam 3 dni, na 4 dzień piekłam. Tutaj przepis na peklowanie mięsa.
Zapeklowany schab wyjąć z marynaty i dokładnie opłukać, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posypujemy schab przyprawami i polewamy olejem, dokładnie nacieramy schab.
Układamy mięso w  brytfannie, wkładamy obok pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku,
Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach 1,5 godziny.

Bardzo polecam peklowany schab, po upieczeniu jest bardzo kruchy, ma śliczny różowy kolor i oczywiście bardzo smaczny.



Smacznego :)










2 komentarze: