Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 6 marca 2017

Surówka z kiszonej kapusty



Jak powszechnie wiadomo, nie ma nic lepszego niż naturalne witaminy a szczególnie na przedwiośniu.
Kapusta kiszona - możemy spokojnie powiedzieć zdrowie na talerzu.
Zawiera duże pokłady witaminy C, A komplet niezbędnej dla organizmu witaminy B, jest skarbnicą wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz kwasu foliowego.
Warto też wspomnieć o bakteriach mlekowych, które znajdują się w kiszonej kapuście i mają wspaniały wpływ na nasz układ pokarmowy.
Najlepsza jest kapusta kiszona własnoręcznie, do czego bardzo zachęcam, dla zainteresowanych przepis na kiszenie kapusty tutaj.
Dzisiaj surówka z kapusty, którą własnoręcznie kisiłam.


Zapraszam na przepis.










Składniki:


Kapusta kiszona 0,5 kg.
Cebula czerwona 1 szt.
Jabłko 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Koperek
Olej.
Pieprz.
Cukier szczypta.







Wykonanie:



Kapustę wypłukać, odcisną wodę i posiekać.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, koperek i cebulę drobno pokroić.
Wszystkie składniki razem połączyć, przyprawić, dodać olej i dokładnie wymieszać.


Smacznego :)




3 komentarze: