Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 14 marca 2017

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i cynamonem


Witam.


Dzisiaj mam dla was zdrową kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami, jest to smaczne danie doskonałe dla dzieci jak i dorosłych.
Bardzo łatwa w przygotowaniu, świetni nadaje się na spokojne niedzielne śniadanie.


Zapraszam na przepis.










Składniki:


Kasz jaglana 250 g.
Mleko 1 szklanka.
Jabłka 1 sztuka.
Cukier waniliowy 3 łyżeczki.
Cynamon 1 łyżeczka.
Masło









Wykonanie:


Kaszę jaglaną wypłukać najpierw zimną wodą następnie przelać wrzątkiem.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, następnie wsypać do niego kaszę zalać mlekiem, posypać dwoma łyżeczkami cukru waniliowego i dokładnie wymieszać.
Następnie ułożyć na wierzchu pokrojone i obtoczone w cynamonie jabłka, posypać jabłka 1 łyżeczką cukru waniliowego i zapiekać pod przykryciem 40-45 minut.
Kasza ma zgęstnieje a jabłka mają być miękkie pod koniec pieczenia odkryć naczynie i zapiec jeszcze 5-10 minut.
Po wyjęcie z piekarnika zetrzeć kilka wiórków masła na wierzch kaszki.

Bardzo polecam, pyszne i zdrowe śniadanie.


Smacznego:)




3 komentarze: